Krokiety

Krokiety w panierce lub bez z pieczarkami lub kiszoną kapustą z pieczarkami...


Składniki farszu:
0,5 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
sól, pieprz, słodka papryka
2 duże cebule
oliwa do smażenia
Naleśniki robimy według tego przepisu.

Przygotowanie:
Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Płuczemy, jeśli jest mocno kwaśna i wymieniamy wodę, jeśli nie to gotujemy już po pierwszym zalaniu. Kiedy zmięknie odcedzamy i kroimy na drobniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki. Kiedy puszczą wodę dodajemy przyprawy do smaku i smażymy do całkowitej redukcji wody.
Kapustę mieszamy z częścią pieczarek - na krokiety z kapustą i grzybami, drugą część pieczarek zostawiamy na krokiety z samymi pieczarkami.
Bierzemy naleśnik, rozkładamy równomiernie farsz, składamy dwa boki, aby utworzyć prostokąt, który zwijamy w rulonik. Niektórzy w mojej rodzinie preferują takie "niedokończone krokiety. Dla pozostałej gromadki krokiet maczamy w rozbełtanym jajku, potem w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie (zaczynamy smażenie kładąc krokieta na części, gdzie przypada koniec zawiniętego naleśnika).

Smacznego! :)




Komentarze

Popularne posty