Placki ziemniaczane ze śmietaną
Uwielbiam! Nie wiem skąd wzięła się moja miłość przeogromna do placków ziemniaczanych. Wynikać może ona z samego uwielbiania ziemniaków i wszelakich potraw z nimi związanych, jak rónież z nieposkromnionej chęci na smażone potrawy. Cokolwiek by to nie było, jak najdzie mnie chęć - na stole muszą się pojawić. Robię je na wiele sposobów - tym razem forma podstawowa, tradycyjna i najczystrza - placki ziemniaczane ze śmietaną!
Składniki:
- ziemniaki
- cebula
- mąka
- jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Kto jak woli - ja zawsze wybieram grube oczka, bo tak wolę i bardziej mi smakuje, moja mama zawsze ściera je na miazgę :). Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy. Konsystencja powinna być dość gęsta, ale uważajcie, aby nie stała się zbyt mączna, gdyż placki wyjdą wtedy twarde.
Na patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy placki na złocisty kolor z obu stron.
Odkładamy je na ręcznik papierowy, aby nieco ociekły z tłuszczu. Podajemy polane śmietaną :)
Jeśli ktoś preferuje można posypać je dodatkowo cukrem, i podawać jako wersję na słodko.
Komentarze