Ryż z owocami
Nie raz już pisałam, że ryż zjem pod każdą postacią. Jedną z tych, które dość niedawno nauczyłam się robić, jest ryż na słodko z jabłkiem w cynamonie. Dzisiaj wypróbowałam składnik dodatkowy i do zestawu dodałam gruszkę. Efekt był równie smakowity!
Składniki:
- ryż - 2 torebki
- jabłko - 1 szt
- gruszka - 2 szt
- masło - ok. 1/5 kostki
- cynamon
- cukier
Polewa:
- śmietana 18%
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy. W tym czasie obieramy ze skórki owoce i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do owoców dodajemy cukier oraz cynamon według uznania i własnego smaku (ja daję dużo :)). Następnie w żaroodpornym, wysmarowanym masłem, naczyniu układamy najpierw ryż, potem owoce, itd... tak, aby na wierzchu był ryż.
Na wierzch kładziemy posiekane na kawałki masło. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy. Porcje polewamy polewą przygotowanej z wymieszanej z cukrem waniliowym śmietany. U mnie nigdy nic nie zostaje na później :) Smacznego!
Komentarze
ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.