Krokiety z mięsem i warzywami
Przepyszne, chrupiące krokiety z mięsem i warzywami.
Groszek jest tutaj ciekawym zaskoczeniem dla podniebienia...
Składniki:
250 g mięsa mielonego z indyka
groszek konserwowy
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
5 dużych pieczarek
tymianek
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
naleśniki wykonane według tego przepisu
Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do garnka, rozdrabniamy, podlewamy wodą i gotujemy. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Groszek odcedzamy. Do ugotowanego mięsa dodajemy starte warzywa, jeśli trzeba lekko podlewamy całość wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy całość do miękkości. Całość doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, dodajemy groszek, koncentrat pomidorowy. Gotujemy do odparowania wody.
W czasie gotowania farszu smażymy naleśniki. Odczekujemy, aż naleśniki lekko przestygną - mniej będą poddatne wtedy na rozrywanie po nałożeniu farszu i rolowaniu. Bierzemy naleśnik, rozkładamy równomiernie farsz, składamy dwa boki, aby utworzyć prostokąt, który zwijamy w rulonik. Taki rulonik obtaczamy w skłóconym jajku, bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Smacznego.
Komentarze